שיקום ושחזור שטחים

ICL רותם פועלת בהתאם לאסטרטגיה ארוכת-טווח לתכנון וניהול פעילות הכרייה שלה במרבצי הפוספטים בנגב. מדיניות זו כוללת עריכת סקרים גיאולוגיים מקיפים ובחינת חלופות לכרייה, תוך הגדרת יעדי כרייה ארוכי-טווח וכרייה בת-קיימא. יעדים אלה כוללים תכנון מקיף לשיקום אזורי כרייה עוד בטרם תחילת הכרייה. \

ICL רותם עושה שימוש בגישה רב-תחומית הכרוכה, בין היתר, בהיוועצות במהנדסי מכרות, אדריכלי נוף ומומחי אקולוגיה, על מנת להבטיח את ניהולם המיטבי של תהליכי הכרייה שלה. ניהול זה כולל תכנון קפדני בטרם תחילת הכרייה. גורמים סביבתיים רבים נלקחים בחשבון, לרבות נִראוּת, פרשות מים והתוואי הכללי של השטח.

התהליך כולל גם קיום סיורים בשטח המיועד לכרייה בשיתוף מחזיקי-עניין עיקריים, כגון רשות הטבע והגנים, המשרד להגנת הסביבה ומשרד האנרגיה הישראליים, נציגי הרשויות המקומיות ורשויות ממשלתיות נוספות, הכל במטרה להבטיח קיומן של מגוון פרספקטיבות, ראייה מאוזנת, למידה ושקיפות.

שיקום מכרות פוספט במהלך פעילות הכרייה

שיקום מכרות משמעו שימור תוואי נוף דומה לזה של שטחי הכרייה והשבתם למצב תפקודי, או הכנתם לשימושים אחרים בעלי תועלת סביבתית, חברתית או כלכלית, תוך מזעור ההפרעה לקרקע רגישה. תהליך השיקום, על אף שהוא מתבצע לאחר סיום פעולות הכרייה, פועל באופן מיטבי כאשר הוא מתוכנן מראש טרם תחילת פעולות הכרייה ומתקיים לכל אורך תהליך הכרייה.

בתחילת עבודות הכרייה מבצעת ICL רותם הסרה של שכבת העל (topsoil) של תא השטח הנכרה, ומפוזרת בשטח משוקם או מועברת לאחסון זמני. שכבת טפל הביניים (overburden) בתא השטח הנכרה מוסרת גם היא ומועברת לתא שטח אחר, שבו הסתיימו עבודות הכרייה.

עם תום עבודות הכרייה בתא השטח, מבוצע בו תהליך של עיצוב טופוגרפי, שלאחריו מכוסה תא השטח בשכבת על. פני הקרקע של תא השטח המשוקם מעוצבים באופן דומה לטופוגרפיה המקורית שהייתה בו. שיטת שיקום זו מכוונת ליצירת קצב נגר מים איטי, היוצר תנאי מיקרו-אקלים עבור החי והצומח המקומיים ומאפשר התחדשות מהירה של הצמחייה.

החל משנת 2016 ICL רותם נוטלת חלק בפעילות מחקר אקדמית משותפת, הבוחנת את מידת היעילות, מבחינת אקולוגיה ומגוון ביולוגי, של תהליך "שיקום תוך כדי כרייה". המחקר תוכנן במקור להימשך על פני תקופה של ארבע שנים, אך לאחרונה הוארך על-ידי ICL רותם בארבע שנים נוספות כדי להמשיך בחקירת השינויים ארוכי-הטווח לאחר פעילות שיקום. את פעילות המחקר מובילה המעבדה לאקולוגיה מרחבית בראשות פרופ' ירון זיו וד"ר גיא רותם מהמחלקה למדעי החיים באוניברסיטת בן גוריון שבנגב. 

במסגרת המחקר נערכת השוואה בין שטחים ששוקמו לבין תאי שטח סמוכים שלא הופרעו. המדדים הנבדקים כוללים הרכב כימי של הקרקע, מיקרוביולוגיה של הקרקע, פוטנציאל צמיחת צמחייה, תפוצה וסוגי אוכלוסיות פרוקי-רגליים, וניתוח ממצאי חישה-מרחוק של קרקע. 

עד כה, המחקר העלה כי ישנם הבדלים בין שטחים משוקמים לשטחים שלא הופרעו מבחינת מגוון ביולוגי. מבחינת מאפייני הקרקע, נראה כי הקרקע בשטחים משוקמים מתאפיינת במוליכות חשמלית גבוהה יותר, המגבילה את התפשטותה של צמחייה. בנוסף, קיים מחסור בחומר אורגני, בעיקר בשטחים משוקמים. דרגת העושר והמגוון של מיקרואורגניזמים בשטחים משוקמים היא נמוכה יותר בהשוואה לשטחים טבעיים שלא הופרעו.

באשר לצמחייה, התוצאות מצביעות על מחסור במאגרי זרעים בקרקע משוקמת כאחד הגורמים המרכזיים להיקף הפחוּת של צמחייה בשטחים אלה. נמצא כי ישנו שוני רב בין סוגי החלקות, ובין החלקות לבין עצמן, ביחס לתאי שטח טבעיים ותאי שטח משוקמים. בשלב זה, ICL רותם מבצעת ניסויים ליישום המלצות החוקרים. 

 ICL רותם מייחסת ערך רב להמשך מחקר זה, כדי לשפר את הבנתם של שינויים והשפעות לטווח ארוך בשטחי כרייה משוקמים, כמו גם זיהוי הדרכים הטובות ביותר להמשך שיקום אקולוגי.

במסגרת המחקר נבחנות גם דרכים שונות להאצת התאוששותן של מערכות אקולוגיות בשטחים משוקמים. מדובר באתגר משמעותי, שכן פתרון שיימצא יצטרך להיות מיושם בשטחי כרייה משוקמים נרחבים.

מחקר פורץ-דרך זה הוא ייחודי בהיקפו הרחב – המחקר בוחן בכלים מדעיים את יעילותו של שיקום מכרות פתוחים באזורים צחיחים וצחיחים ביותר, וזאת בכמה מישורים, תוך שימוש במגוון מתודולוגיות, החל בניתוח קרקע ועד לאמצעי חישה-מרחוק.

מדדי קיימות:
גילוי: 103-3
האתר עושה שימוש בcookies . כדי לספק לך חווית גלישה טובה יותר, וכן למטרת סטטיסטיקה, איפיון ושיווק.