ICL רותם | ישראל

ICL רותם כורה פוספט במכרות פתוחים בנגב זה מעל לששים שנה. על אף שפעילות הכרייה בנגב מצריכה שימוש בשיטות קונבנציונליות לכרייה או חציבה במכרות פתוחים, ICL רותם מקפידה למזער את השפעתה הסביבתית באמצעות תכנון אחראי המאפשר שיקום מתמשך של תאי שטח שנכרו עד תום, במקביל להמשך פעילות הכרייה. \

סלע פוספט
סלע פוספט
2,431 kt
דשנים
דשנים
1,082 kt
חומצה זרחתית ירוקה
חומצה זרחתית ירוקה
531 kt
חומצה זרחתית לבנה
חומצה זרחתית לבנה
168 kt
דשנים מיוחדים
דשנים מיוחדים
72 kt

 דשני פוספט הם הכרחיים לבריאות הצמח ולייצור החקלאי.

חברת ICL רותם, כורה פוספט במכרות רותם וצפיר (אורון-צין) שבמדבר הנגב. סלע הפוספט עובר עיבוד במפעלים הממוקמים במישור רותם לייצור דשנים (זרחן הוא נוטריינט חיוני לצמחים), כמו גם מוצרים רבים אחרים המיועדים לתעשיות המזון, הקוסמטיקה, היגיינת הפה, חומרי ניקוי, נורות LED ועוד. לזרחן יש חשיבות רבה גם לצמחים וגם לבעלי חיים. הוא מסייע ביצירת עצמות ושיניים, ולצמחים הוא חשוב בפוטוסינתזה, חלוקת תאים והתפתחות רקמה חדשה.

2 אתרי כרייה

3 מפעלי העשרה

12 מפעלי ייצור

1,200 עובדים בהעסקה ישירה

פיתוח יוזמות כלכלה מעגלית ב-ICL רותם

ליבת הפעילות של ICL רותם היא אמנם ייצור מוצרים מבוססי-פוספט מסלע פוספט, אך החברה לקחה על עצמה מחויבות, ומשקיעה משאבים באיתור הזדמנויות חדשות לשימוש חוזר בתוצרי לוואי וזרמי פסולת באמצעות שותפים בתעשייה.

קרא עוד

כרייה

ICL רותם כורה סלע פוספט ממרבצי פוספט במדבר הנגב בהתאם לשני זיכיונות כרייה שהוענקו לה על-ידי ממשלת ישראל, שתוקפם עד סוף שנת 2021. ICL פועלת לחידושם של זיכיונות אלה. בדצמבר 2021 משרד האנרגיה העניק לרותם ארכה לזיכיון מאוחד (הכולל את כל שדות הכרייה של רותם) לשלוש שנים נוספות, עד סוף 2024. בנוסף, ל-ICL רותם שני הסכמי חכירה שתוקפם עד 2024 ו-2041, והסכם חכירה נוסף הקשור למפעל אורון.

במכרות הפוספט הקיימים של ICL בנגב קיימות עתודות מוגבלות של סלע פוספט המיועד לייצור חומצה זרחתית. בשל כך, ICL מקדמת פעילות כרייה בשדה בריר, אשר תאפשר את המשך פעילויות הכרייה של החברה לאחר הידלדלותן הסופית של העתודות הקיימות.

מרבצי סלע הפוספט הקמפניים (מתקופת הקרטיקון העליון) בישראל הם חלק מרצועת הפוספט הים-תיכונית, המשתרעת מטורקיה, דרך ישראל וירדן, מערבה למצרים, תוניסיה ומרוקו. פעילות הכרייה בנגב מתבצעת באמצעים קונבנציונליים בשיטות כרייה במכרה פתוח או בחציבה, תוך שימוש בקידוח ובפיצוץ היכן שנדרש, במחפרים הידראוליים ומשאיות רכינה לנשיאת סלעים או בדחפורים המצוידים במעקר לצורך הסרת שכבת הטפל (overburden) של הקרקע, ובדחפורים בעלי כף קדמית ומשאיות לצורך כריית פוספט. ICL מקפידה למזער את ההשפעה הסביבתית של פעילויות הכרייה שלה באמצעות תכנון אחראי המאפשר השבה מתמשכת של תאי שטח שנכרו עד תום במקביל להמשך פעילות הכרייה. 

סלע הפוספט ממכרה רותם משונע באמצעות משאיות למישור רותם, שם מפעילה ICL רותם מפעלים לייצור חומצה גופרתית, חומצה זרחתית ירוקה, חומצה זרחתית לבנה, סופר-פוספט, דשן מגולען (granular fertilizer), ו-MKP, וכן מפעל לשריפת פצלי שמן לייצור חשמל וקיטור. בנוסף, ICL מפעילה מפעלי העשרה בסמוך למכרות אורון וצין, לייצור מוצרי פוספט רב-שימושי (multi-purpose phosphate product) באיכות גבוהה, המשמשים ברובם לייצור חומצה זרחתית ודשנים. יתרת חומר הגלם נמכרת ליצרנים אחרים של חומצה זרחתית ודשנים או נמכרת ליישום ישיר כדשן.

הפסקת פעילות הכרייה בצין

פעילות הכרייה בצין הופסקה באמצע שנת 2020, בעוד ששיקום המכרה במקום נמשך. סלע הפוספט הועבר מצין, שהפסיקה לפעול בשנת 2020 והעברת יתרת המלאי הסתיימה בתחילת 2021, לרותם להמשך עיבוד.

בשנת 2020 הוגשה נגד החברה בקשה לתביעה ייצוגית, לפיה, הזרמה, דליפה וחלחול של שפכים מאתר צין של רותם גרמו לכאורה למפגעים סביבתיים שונים לנחל צין, אשר גרמו לנזקים. למידע עתידי, ראה ביאור 18 בדוחות הכספיים שלנו.

שיקום ושחזור קרקע

ICL רותם פועלת בהתאם לאסטרטגיה ארוכת-טווח לניהול פעילות הכרייה שלה במרבצי הפוספטים בנגב. מדיניות זו כוללת עריכת סקרים גיאולוגיים מקיפים, בחינת חלופות לכרייה, הגדרת יעדי כרייה ארוכי-טווח, וכרייה בת-קיימא.

קרא עוד

שדה בריר

חברת  ICL רותם, כורה פוספט במכרות פתוחים ברותם ובצפיר (אורון-צין) שבמדבר הנגב זה מעל לשישים שנה. פעילות הכרייה בנגב נעשית תוך שימוש בשיטות קונבנציונליות לכרייה או חציבה במכרות פתוחים. ICL רותם מקפידה למזער את ההשפעה הסביבתית של פעילויות הכרייה שלה באמצעות תכנון אחראי המאפשר שיקום מתמשך של תאי שטח שנכרו עד תום, במקביל להמשך פעילות הכרייה.

במכרות הפוספט הקיימים של ICL בנגב קיימות עתודות מוגבלות של סלע פוספט. החברה פועלת לקידומה של תוכנית לכריית פוספט בשדה בריר, הממוקם בקצה הדרומי של שדה זוהר-דרום במדבר הנגב. 

אי השגת אישור כזה או עיכוב משמעותי בקבלתו, או במציאת מקורות פוספטים חלופיים בישראל, תהיה בעלת השפעה שלילית משמעותית על עתודות הכרייה והעסקים העתידיים שלנו.

למידע נוסף אודות סוגיית שדה בריר וההליכים המשפטיים הנוגעים לה, ראו באור 18(ב) – זיכיונות, חכירות והיתרים, בדוח השנתי של ICL לשנת 2021.

תקרית נחל אשלים - שיקום

בשנת 2017 אירעה ב-ICL רותם תקרית סביבתית משמעותית, במסגרתה כ-100,000 מטרים מעוקבים של מי גבס חומציים דלפו לסביבה, וזאת כתוצאה מקריסה חלקית שאירעה בסוללה של אחת מבריכות הגבס במתקן. החברה נקטה בצעדים מידיים לעצירת הדליפה מן הבריכה שנפרצה, תוך שיתוף פעולה מלא עם המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים. בעקבות מאמץ-רב-שנתי לניקוי וניטור, בו נטלה ICL חלק מרכזי, הוכרז הנחל כבטוח לכניסת מטיילים ונפתח מחדש לציבור על-ידי הרשויות בישראל ביוני 2020.

קרא עוד
מדדי קיימות:
גילוי: 301-1
גילוי: GRI MM6
גילוי: GRI MM7
האתר עושה שימוש בcookies . כדי לספק לך חווית גלישה טובה יותר, וכן למטרת סטטיסטיקה, איפיון ושיווק.