חושבים עושים

ICL מחויבת להיות זרז לקידומם של תהליכים חברתיים-סביבתיים וחוסן קהילתי בישראל ובנגב בפרט,  וזאת על ידי הנעת תהליכי עומק של העצמה חברתית ואזרחות פעילה. המשימה המרכזית של ICL, כשחקן משמעותי בהובלת שינוי למען איכות חייהן של קהילות הנגב, היא להניע תהליכי שיתוף של קהילות הנגב ביצירת רשת קהילות בנות-קיימא היוצרות ומניעות תהליכים מרחביים. זאת באמצעות שותפויות והעצמה של יוזמות מקומיות. מתוך שאיפה להבטיח חוסן קהילתי אזורי בנגב באמצעות חיזוק הסביבה, הכלכלה והחברה, נולדה התכנית "חושבים עושים" - פרי יוזמתה של ICL בשיתוף הרשויות המקומיות והאזוריות בנגב. \

חושבים עושים - שנת קורונה

במהלך חודש מרץ 2020, עם התפרצות נגיף הקורונה ותחילת הסגר הראשון, עם ההבנה כי המגפה דורשת ריחוק חברתי וסגר. הותאם מערך הפעילות של "חושבים עושים" למצב החירום. הובן כי יש חובה לתת מענה לצרכים העולים מהשטח. ICL הגיבה במהירות, ובאמצעות תשתית הפעילים של "חושבים עושים" ומתנדבי החברה, מתוך ההבנה כי התושבים זקוקים ליוזמות מהירות שיוכלו לתת מענה לאתגרים קהילתיים בתחום ההסברה, הרווחה והפגת תחושת הבדידות – תוכנית "חושבים עושים" התגייסה, עברה התאמות מהירות ואפשרה לחברת ICL לתמוך תוך זמן קצר בשורה של פרויקטים אשר סייעו לתושבי הדרום להתמודד עם הקשיים הבלתי צפויים שנוצרו בעקבות המגפה. בין המענים הוכנו ערכות יצירה ולמידה לילדי הפזורה, קבוצות נוער הכינו סרטונים למבוגרים. סרטון מיוחד הוכן, כחלק מקמפיין פרסומי, על מנת למזער פגיעה בפרנסתן של הנשים המבשלות בירוחם. 

בתמיכת כיל נערכו פעילויות תרבות דרך אפליקציית זום וביום העצמאות התקיים חידון על מדינת ישראל שבו השתתפו משפחות רבות במועצה האזורית ערבה תיכונה. במועצה אזורית רמת נגב התקיים מועדון הספר הטוב לבני הגיל השלישי שנפגע מסגירת הספרייה וחנויות הספרים. בדימונה, משפחות רווחה קיבלו לביתם משחקי קופסה. עמותה של ילדים על הספקטרום האוטיסטי שמפעילה מרכז טיפולי, חילקה בעזרתנו טרמפולינות קטנות לילדים שזקוקים לפעילות מוטורית יומיומית בבית.
בבאר שבע נולד ומומש פרויקט 'שכנים שכנים', יוזמה של צעירים בשכונה ב', שחילקו עלונים ופרחים בפסח וביום העצמאות. הצעירים נקשו על כל הדלתות בשכונה, שאלו את המבוגרים לשלומם והעניקו להם שי.

זהו פרויקט הדגל החברתי של החברה המהווה פלטפורמה למימוש האחריות התאגידית של ICL

תוכנית חושבים עושים – קהילות פעילות מובילות איכות חיים

התוכנית, פרי יוזמה של ICL, פועלת מאז שנת 2014 כחלק מתהליך אסטרטגי לקידום שותפים ושותפויות בנגב. התכנית מניעה תהליכים חברתיים-סביבתיים ויוצרת העצמה חברתית וחיזוק זהות מקומית על ידי יצירת רשת אזורית של יזמים מקומיים, בעלי יכולת ורצון לתרום לקהילה המקומית ולמרחב הנגב כולו. 

התוכנית מקדמת שיתוף פעולה צמוד עם הרשויות המקומיות ומאפשרת איגום משאבים לשיפור התנאים הפיזיים והחברתיים העומדים לרשות התושב. "חושבים עושים" מאפשרת לICL  להיות שותפה משמעותית במיסוד החוסן החברתי, הכלכלי והסביבתי בנגב. 

מרכיבי  התכנית:

  • התכנית מעניקה תמיכה מקצועית וכלכלית במיזמים שונים ומגוונים במרחב הנגב ומחוללת שינוי ארוך טווח.
  • התכנית מאפשרת לתושבי הנגב להגשים חלומות בנושאי סביבה, כלכלה וחברה, תוך עידוד יזמות המגשימות חלומות הרלוונטיים לחיי היום יום ומבוססים על צרכים של הקהילה.  
  • במסגרת התכנית בוחרים תושבים מקומיים תחומים שבהם ירצו לפעול, כגון חינוך וקהילה, שיפור המרחב הציבורי ויצירת תשתיות קהילתיות, כלכלה מקומית, נושאים סביבתיים ועוד. היזמים המקומיים מחברים למיזם תושבים נוספים כדי לייצר אימפקט חברתי בעל משמעות.
  • לאורך התהליך מתקיים מהלך קהילתי משמעותי, תוך שיתוף פעולה פורה עם גופים מקומיים רבים. 
  • לצד המענה התקציבי והמקצועי, משלבת ICL      גם שעות התנדבות של עובדיה בפרויקטים קהילתיים שונים אלו.

אופן הביצוע

ICL, כגורם משפיע ומשמעותי בקהילות הנגב, מהווה זרז להנעת תהליכים המגבשים מאמץ משותף של גורמי תעשייה, סביבה וקהילה על מנת לבנות את חוסנו של הנגב, ומסייעת לבניית רשת עבודה מקצועית, סביבתית וחברתית במסגרת הפעילות הקהילתית. המסגרת המספקת תמיכה לפרויקטים ומיזמים שונים ומגוונים, לרבות פרויקטים ארוכי טווח ומקדמי-שינוי, תוך איגוד כוחות ומשאבים להעצמה ויצירה במרחב הקהילתי.

תוכנית "חושבים עושים" מאפשרת לאנשים ולקהילה שימוש וייזום כלים מעשיים על מנת להגשים חלומות מקומיים בנושאי סביבה וחברה. כך מתאפשרת הקמתן של יוזמות קהילתיות וסביבתיות בקהילות השונות בנגב, במטרה לבנות קהילה עצמאית ופעילה המקדמת את הסביבה והחברה. במהלך תהליך גיבושו של פרויקט במסגרת תוכנית "חושבים עושים", בוחרים תושבים מקומיים תחומים שבהם ירצו למקד את פעילותם, כגון חינוך וקהילה, כלכלה מקומית ומשאבים סביבתיים. לכל תחום פעילות או יוזמה ממונה נציג קהילה המוביל את המיזם.

זהו מהלך קהילתי משמעותי, המתקיים ביוזמת ובתמיכת ICL, תוך שיתוף פעולה פורה עם גופים מקומיים רבים. ICL      תורמת הן כספים והן שעות התנדבות של עובדיה לפרויקטים קהילתיים שונים אלו.

המודל התפעולי:

  • מיפוי מעמיק של הקהילה וצרכי הרשות, מפגשי חקר והכרות עם מובילי דעה בקהילות
  • הבניית תהליך מול הרשות ובתיאום מלא עם בעלי תפקידים וגופי מגזר אזרחי הפועלים במרחב
  • הקמה או ליווי צוות מקצועי מוביל ביישוב
  • כתיבת קול קורא לקהילות – להנעת תהליכים ופרסום המהלך בציבור
  • הנחיית והובלת המיזמים הקהילתיים
  • תמיכה בבניית תשתית אנושית מקצועית של יזמים ובעלי תפקידים
  • קידום קולות קוראים חדשים מדי שנה, כל קול קורא נבחן מחדש בהתאמה להתפתחות מיזמי חושבים עושים וצרכי היישוב. 
  • חיבור מתנדבי ICL  לפעילות המייזמים בשטח
  • קולות קוראים מתכנסים לידי מוסדות עוגן ותהליכים בוני קהילה ביישובים.
  • פורום מובילי\ות חושבים עושים מתכנס ללמידת עמיתים, הכרות עם מטרות ICL והבניית שיתופי פעולה מרחביים
  • יצירת מנהיגות צעירה באמצעות מלגות לסטודנטים שמהווים כוח עזר משמעותי למיזמי "חושבים עושים"
חושבים עושים בירוחם

התוכנית החלה כפיילוט בירוחם, ופועלת בעיר מאז 2014.  בעקבות התכנית נוצרה רשת אזורית של יזמים מקומיים, בעלי יכולת ורצון לתרום לקהילה המקומית ולמרחב הנגב כולו. יד ביד עם תושבי ירוחם וההנהגה המקומית ומתוך חיבור לאג'נדה של העיר ולחזון הקיימוּת של ראש המועצה, התוכנית מלווה פעילות של מיזמים חברתיים- סביבתיים של תושבים מקומיים ומסייעת למצב את ירוחם כעיר קיימוּת.

 החיבורים והשותפויות בין הארגונים השונים בירוחם, העצמת יזמים חברתיים והנעת תהליכי שותפות, קדמו הקמת מוסדות משמעותיים ביישוב והנעת תהליכים בוני קהילות ומשני מרחב. השינויים והעשייה המשמעותית ניכרים בשטח. בירוחם בוססו מוסדות עוגן משמעותיים ושיתופי פעולה ייחודיים, המובילים עשיה קהילתית משמעותית. עשייה זו ממצבת את ירוחם בחזית העשיה וכמודל בינלאומי לשינוי וצמיחה קהילתית. מודל פעילות זה היה הראשון מסוגו בנגב ומהווה השראה לרשויות הנוספות בנגב אשר מצטרפות לתכנית "חושבים עושים".

בין הפרויקטים המוצלחים בירוחם בין היתר ניתן למנות:

  • הקמת רשת גינות קהילתיות, נקודות מפגש קהילתיות ובהן ספריות קהילתיות
  • מיזם עצי צל- ביסוס מודל מוטמע בתוכניות הסטטוריות היישוביות להוספה וטיפוח של עצי צל במרחב הציבורי.
  • מיזם "תיקון עולם"- סדנאות עבודה קהילתיות. מיזם שהפך לרשת סדנאות פעילות בנגב (רמת נגב, מצפה רמון ובקרוב דימונה ומ.א.תמר). במסגרת תיקון עולם מתקיימת תוכנית מלאכות במערכת החינוך היישובית ומערך פעילות לקהילה.  ידע המלאכות המסורתיות חוזר לילדים, לנוער ולמבוגרים. 
  • פרויקט "העגלה"- מיזם המקדם נגרות ועיצוב ליד הבית – לאחר הקמת העגלה הראשונה בירוחם, הורחב המיזם גם לרמת הנגב, מצפה רמון ובהמשך תופעל עגלת תיקון עולם גם  בדימונה, מ.א.תמר ובאר שבע. העגלה בירוחם מגיעה לשכונות ולוקחת חלק פעיל בהפעלת הקהילה בפרויקט שיקום שכונות ופיתוח הגינות הקהילתיות.
  • קורסי הכשרה לעיצוב ולתיקונים, עבור התפתחות אישית של המשתתפים והשפעה נוספת על המרחב הציבורי.
  • שיתופי פעולה עם עמותת צעירים בירוחם להעצמה והכשרה של סטודנטים מקומיים
  • במהלך 2020 הוקם בירוחם מרכז לאומנויות מסורתיות בתחומי עץ, חומר וחומרים רכים. המרכז בשיתוף עם כולנא ירוחם ומכללת ספיר, פועל כמגמה מקצועית עבור סטודנטים מהמחלקה לתרבות במכללת ספיר, משרת את מערכת החינוך ואת הקהילה. המטרה להרחיב את הפעילות לכלל יישובי הנגב והארץ ולבסס את המקום כאבן שואבת לאמנים וליוצרים הרוצים לחוות מלאכות ומסורות שונות.

חושבים עושים רמת נגב

במועצה האזורית רמת נגב, פועלת תוכנית "חושבים עושים" ארבע שנים בהתאם ליוזמות שעלו מהתושבים. קול קורא 2020 הותאם למצב הקורונה והושם בו דגש על מרחבי מפגש קהילתיים פתוחים. במהלך השנה הוקמו או פותחו כ-8 מרחבים פתוחים בהובלת הקהילות המקומיות. היזמים גם נפגשים בפורום מקומי אשר עוסק בלמידת עמיתים ומגבש תפיסה מועצתית לגבי מודל המרחב הפתוח המותאם לצרכי יישובי המועצה וצרכי השעה.

הסדנה והעגלה: פעילויות הסדנה רחבות ומקיפות. בהובלת הסדנה ניתן מענה לצרכים האקוטיים אשר עלו מהשטח במהלך חודשי ההתמודדות עם המגפה. מערך עבודות קיץ לנוער שהיה זקוק להכנסה, ליווי קבוצות נוער ביישובים בעשייה משותפת ונוסדה עגלה חדשה "הקומקום" אשר מייצרת מתחם תה ושיח לבני הנוער ובני הגיל השלישי ביישובים. 

 

חושבים עושים דימונה

בשנת 2019 החלה לפעול תוכניות "חושבים עושים" בדימונה. במהלך שנת 2020 התבסס החיבור המקומי למתנ"ס העירוני ובשיתופי פעולה עירוניים נוספים. בקרוב יחנך פרויקט "קרש קפיצה" המביא לדימונה את הנגרייה הקהילתית ועגלה אשר ישמשו לליווי פרויקטים עם מועדוני הנוער ליצירת מתחמי ישיבה, טיפוח במרחב העירוני והקמת תצפיות נוף מזמינות. בנוסף יצא במהלך 2021 קול קורא עירוני המזמין תושבים להציע ולקדם יוזמות מקומיות במסגרת התוכנית.

 

חושבים עושים באר שבע

שנת 2020 הוגדרה כשנת פיילוט בשכונה ב' לתוכנית "חושבים עושים" בבאר שבע, בסיומה ניכרת עבודה משמעותית מוצלחת עם עשרות יזמים המתגוררים בשכונה: צעירים ומבוגרים, בסיכומה פנינו לפעילות עירונית בכלל שכונות העיר. במהלך 2020, לצד מגפת הקורונה יצאו לפועל מייזמים מגוונים במרחב השכונתי. ביניהם פסטיבל  'סרטים על שיכונים' אשר הביא, קפסולת תרבות למרחב העירוני. סרטים ייחודיים צולמו על תושבי השכונה והוקרנו על גבי הבלוקים. אנו שואפים להפוך את הפסטיבל למסורת עירונית ולקיים אותו באופן קבוע בשכונות העיר השונות.

במסגרת העירונית מתקיימת עבודת פיתוח ומחשבה על מנת לבנות תוכנית מותאמת ומשלימה לתוכנית הפיתוח הקהילתית העירונית המתחדשת בחמשת המרחבים השכונתיים.

 

חושבים עושים מצפה רמון

במצפה רמון מתרכזת פעילות "חושבים עושים" בסדנא. עגלת נגרות המובילה עשייה בשכונות הוותיקות תוך תמיכה בוועדי הבתים והשכונות שהולכים ומתגבשים. בנוסף מגיעה העגלה עם מתנדבים למרחבים ציבוריים על מנת לקיים פעילות קהילתית תוך כדי בניה ושידרוג המתחמים.

 

תוכניות לעתיד

בשנת 2021 יש כוונה להרחיב את הפעילות בישובים נוספים בחברה הבדואית ולייצר רשת של קהילות חזקות התומכות זו בזו.

חושבים עושים באר שבע

עירית באר שבע ומחלקת הקהילה של חברת כיוונים, בחרו את שכונה ב', כשכונת הפיילוט של חושבים עושים בעיר. ראש העיר ומנכלית העיריה מלווים את הפרויקט באופן אישי. אנו מסכמים שנה של עבודה משמעותית עם עשרות יזמים המתגוררים בשכונה ב'. צעירים ומבוגרים ופנינו לפעילות בשכונות נוספות. פעילות לדוגמה – סביב פארק הסופרים החדש, הוקמו פינות מוזיקה קהילתיות, תוכננה פעילות פלייסמייקינג לבית הפארק, הוגדל פרויקט הכלבויניק, הוקמו פינות ירוקות ותשתית לפעילות קהילתית מגוונות במרכזים המסחריים. בנוסף, יוסד והונע פרויקט של 'סרטים על שיכונים' לתיעוד החיים בשיכון הבאר שבעי ולחיבור קולנוע לשכונות. 

כנס "קהילות הנגב מובילות שינוי"

תכנית "חושבים עושים" מיסדה מסורת שנתית של כנס קהילות נודד המאפשר הצצה אל העושר הקהילתי והיצירתי של קהילות הנגב.

הכנס, שמהווה ביטוי לשותפות רב מגזרית, החל בירוחם, בשנת 2018, כחלק מהשותפות רבת השנים ולאחר מכן, בשנת 2019, התקיים כנס קהילות במועצה אזורית רמת הנגב.

האתר עושה שימוש בcookies . כדי לספק לך חווית גלישה טובה יותר, וכן למטרת סטטיסטיקה, איפיון ושיווק.