יעילות אנרגטית

יעילות אנרגטית היא חלק מגישתה המקיפה של ICL להפחתת השפעתה הסביבתית. החברה משקיעה מאמצים ניכרים ביישום אמצעים לחיסכון באנרגיה בכל חברותיה ומתקניה ברחבי העולם.  \

מאז 2013 מפעילה ICL את תוכנית היעילות האנרגטית התאגידית הגלובלית, Ambition Creates Excellence (ACE – "שאיפה מובילה למצוינות"), שמטרתה פיתוח מתודולוגיית יעילות אנרגטית אחידה, ליישום בכל אתרי החברה. מיזמי היעילות האנרגטית של ACE נעים בטווח שבין תוכניות כלל-חברתיות לניהול אנרגיה ומתודולוגיות חסכון באנרגיה, לבין אופטימיזציה של ציוד ותהליכי ייצור והגברת המודעות לחסכון באנרגיה בקרב עובדי ICL וספקיה.  

תוכנית ACE מובילה לחסכון משמעותי בעלויות תפעול ותחזוקה, וכן ולשיפורים באיכות, וזאת מעבר ליעדי הליבה הסביבתיים של התוכנית – הפחתת צריכת דלק וחשמל וצמצום פליטות גזי חממה.

פרויקטים עיקריים ליעילות אנרגטית מסגרת ACE שיושמו עד כה כוללים:

  • אופטימיזציה של הבקרה והשימוש בציוד המשמש בתהליכי הייצור.
  • השבה ושימוש חוזר באנרגיית חום שיורית הנוצרת בארובות של מתקני הייצור. 
  • אימוץ נרחב של טכנולוגיית מנועי תדירות משתנה (VFD) לשיפור הן של יעילות השימוש בחשמל והן של בקרת תהליכים.
  • הגברת היעילות בהפקת אמצעי ייצור מרכזיים, לרבות אוויר דחוס, וואקום וקיטור.
  • פריסת מערכות בקרה מתקדמות להשבתה אוטומטית של ציוד ומערכות מיזוג אוויר שאינם בשימוש.
  • שדרוג ופריסה נרחבים של תאורה בטכנולוגיית LED.
7.3
עד שנת 2030, הכפלת שיעור השיפור הגלובאלי ביעילות אנרגיה.

במסגרת תוכנית ACE, מיישמת ICL מערכות ניהול אנרגיה חדשות ומשופרות שהשימוש בהן הוא דרישה מחייבת. אתרי ICL עוברים הסמכה חיצונית לפי תקן ISO 50001 (דרישת חובה עבור האתרים עתירי צריכת אנרגיה ב-ICL), או במערכת ניהול אנרגיה פנימית, לאחר הערכה הניתנת על-ידי צוות אימות פנימי (אתרי ICL בעלי צריכת אנרגיה בינונית ונמוכה). כל האתרים עתירי צריכת האנרגיה העיקריים בחברה מחזיקים בהסמכה בהתאם לתקן ISO 50001 או לתקן הפנימי. סך הכל, 14 מתוך 17 האתרים הגדולים ביותר של ICL קיבלו הסמכה לפי תקן ISO, ואתרים אלו אחראים לכ-90% מסך צריכת האנרגיה הגלובלית של ICL. 

מדיניות האנרגיה של ICL חלה על כל אתרי הייצור של החברה ברחבי העולם. המדיניות מתמקדת בפרקטיקות יעילות אנרגטית ומערכות ניהול אנרגיה כמתואר בעמוד זה. העדכון האחרון למדיניות מפרט גם את צעדיה של ICL לקראת יישום פריסתן של יכולות להפקת אנרגיות מתחדשות.

הגברת ההתמקדות בהפחתת גזי חממה

מתודולוגיית תוכנית ACE מתמקדת ביעילות אנרגטית, מעגליות, הפחתת פסולת, חיסכון במים והזדמנויות לצמצום פליטות פחמן. מהפך זה צפוי לכלול גם התמקדות בניהול ומזעור של כל גזי החממה (כלומר, לא רק אלה הנובעים מצריכת אנרגיה, אלא גם אלה הנובעים מתהליכים, מערכות קירור וכו'). 

מדדי הצלחה

תוכנית ACE ליעילות אנרגטית של ICL הביאה עד כה לחסכון כולל בעלויות אנרגיה בסך של כ-87 מיליון דולר בין השנים 2013-2021, בהשוואה לשנת הבסיס 2012. סך החיסכון בשנת 2021 לבדה הסתכם בכ-10 מיליון דולר בהשוואה לשנת 2020. היעד הנוכחי הוא להשיג חיסכון נוסף של 7 מיליון דולר נוספים בשנת 2022 בהשוואה לשנת 2021. החיסכון המצטבר בעלויות אנרגיה מאז הקמתו של המרכז למצוינות אנרגטית בשנת 2005 מוערך כיום בכ-190 מיליון דולר (לא כולל חסכון הנובע מן המעבר לגז טבעי).

לא כל היוזמות לחיסכון בעלויות אנרגיה מביאות להפחתה בצריכת האנרגיה. כך למשל, התאמת זמני פעילות הייצור ו/או התחזוקה באופן שיגביר את השימוש באנרגיה בשעות שפל של תעריף אספקת האנרגיה, או מעבר משימוש במזוט לשימוש בגז טבעי. 

87 מיליון דולר חסכון כולל בעלויות אנרגיה בין השנים 2013-2021

10 מיליון דולר סך החיסכון בשנת 2021 בהשוואה ל-2020

190 מיליון דולר סך החיסכון המצטבר משנת 2005

מיליוני דולר ארה"ב20182019202020212022צפי 2023
יעד השקעות הוניות ACE101010101013
הושקעו108.511.58.41.7

היעד של ICL הוא השגת שיפור, בהשוואה שנתית, בעצימות האנרגטית במעל 50% ממדדי הביצועים (KPIs) המבוססים על עצימות אנרגטית של מוצרים.

כדי להבטיח שתוכנית ACE מביאה לחסכון באנרגיה, וכחלק מדרישות תקן ISO 50001, עושה ICL שימוש במדדי ביצוע מרכזיים (Key Performance Indicators – KPIs) למדידת העצימות האנרגטית של מוצריה. החברה מנטרת מדדים אלה, הנמדדים במונחי מגה-וואט/שעה לטון מוצר, ביחס ליותר מ-60 מוצרים עיקריים. אלו הם מוצרים המתאפיינים בנפח ייצור (טונות) גבוה או בצריכת אנרגיה גבוהה.

שיתוף-פעולה ליעילות אנרגטית וכלכלה מעגלית

שיפור היעילות האנרגטית יכול לחרוג אל מעבר לגבולות התפעוליים של ICL ולכלול שיתוף-פעולה עם שותפים חיצוניים, הפועלים יחד עם ICL לקידום חיסכון באנרגיה. ICL נאות חובב רוכשת קיטור בלחץ נמוך מחברת "רמת נגב אנרגיה". קיטור זה הוא תוצר-לוואי של תהליך הפקת החשמל בתחנת הכוח של רמת נגב, שלא נעשה בו כל שימוש בעבר. קיטור ממקור חדש זה, הנרכש משותף חיצוני, מחליף את מרבית הקיטור ש-ICL נאות חובב נהגה להפיק בעבר בעצמה באמצעות דודי חימום, ובכך מפחית באופן ניכר את צריכת הגז הטבעי של האתר. שיתוף פעולה זה הביא לגידול משמעותי ביעילות הכוללת והפחתה בפליטות עבור שתי החברות.

אנרגיה בייצור – שימוש בתוצר-הלוואי מימן כדלק

באתר ICL ים המלח, מפעל הברום-כלור מייצר ברום וכלור לשימושים תעשייתיים שונים. במהלך תהליך הייצור הכימי מופק גם מימן. במסגרת יוזמה מקיפה להפחתת פליטות, אשר חייב את שריפתם של גזים מסוימים, הוחלט לעשות שימוש במימן העודף כדלק (שאינו יוצר פליטות למעט אדי מים), לצד גז טבעי (דלק פוסילי). שינוי זה יאפשר למפעל הברום-כלור להפחית את הפליטות לאוויר מבלי להגדיל את הפליטות הנובעות משריפת דלקים פוסיליים.

האתר עושה שימוש בcookies . כדי לספק לך חווית גלישה טובה יותר, וכן למטרת סטטיסטיקה, איפיון ושיווק.