שיקום משאבי טבע

בשל מיקומה הייחודי במפגש של שלוש יבשות, ישראל היא מוקד של מגוון ביולוגי. בישראל שטחי חוף נרחבים על חופי הים התיכון וים סוף, וכן מספר אזורי אקלים. בנוסף, ישראל ממוקמת על רשת נתיבי הנדידה העולמית של מינים שונים של ציפורים נודדות. בתוך ישראל, אזור ים המלח מהווה סביבה מדברית ייחודית. \

מיגור מינים פולשים

במסגרת התוכנית הלאומית לפיתוח אזור ים המלח, מובילה רשות הטבע והגנים (רט"ג) פרויקט לביעור מינים פולשים במטרה לשקם ולשמור על המגוון הביולוגי באזור באמצעות מיגור מיני צמחים פולשים שהשתלטו על הצמחייה המקומית. ICL לוקחים חלק פעיל בתוכנית והשיקו, בשיתוף רט"ג, מיזם רב-שלבי למיגור מיני הצמחייה הפולשים בשטח המפעלים ולחיזוק השמירה על המגוון הביולוגי. 

המפעלים, בסיוע והדרכה של רט"ג, יזמו מבצע למיגור צמחים פולשים המצויים בשטח המפעל ולאורך כביש 90. כחלק מהתוכנית נעקרו עצים אשר מוגדרים כמינים פולשים ובמקומם הושבו לאזור מינים מקומיים בשטחים המתאימים לכך, כגון עצי פתילת מדבר גדולה ("תפוח סדום") אשר ניטעו בשטחי המפעל.

צמצום זיהום אור במפעלי ים המלח

אור מלאכותי מאפשר לנו לעבוד בכל שעות היממה, אך במקביל יוצר אתגרים בתחום המגוון הביולוגי, בשל הארה לא טבעית של הסביבה. השפעת התאורה המלאכותית על הסביבה הטבעית מכונה "זיהום אור". הארתם של האזורים הסמוכים למתקני ייצור בשעות הלילה מפרה את האיזון האקולוגי, ועלולה להפריע לבעלי החיים ולשבש תהליכים ביולוגיים המתרחשים רק בחשיכה. הפחתת זיהום אור יכולה להיות עניין פשוט, כמו למשל, הסרתה או כיבויה של תאורה לא חיונית, הפחתת עוצמתם של מתקני תאורה, הגבלת שעות ההפעלה, או בחירה באמצעי תאורה חלופים כגון פנסים ממוקדים במקום פנסים המאירים מעגל רחב וסימטרי. 

מתקני הייצור של ICL ממוקמים באזורים רגישים מבחינה נופית ואקולוגית, ועל כן חשוב להפחית, ככל הניתן, את השפעתם על הסביבה ועל המערכות האקולוגיות. בשנים האחרונות מתמודדת ICL ים המלח עם אתגר הפחתת זיהום האור במספר דרכים:

  • החלפת גופי תאורה עם נורות מכספית ונל"ג לתאורה בנורות LED.
  • קביעת זווית פיזור שאינה עולה על 120 מעלות של גופי תאורה LED , בשונה מגופי תאורה אחרים, העשויים להגיע ל-360 מעלות.
  • שינוי שיטת ההארה בשטחים פתוחים כך שתופעל באמצעות חיישן תנועה. חצרות קידוחים, שהיו לפני כן מוארות בכל שעות הלילה, מוחשכות כעת. תאורה הנדרשת לצורכי עבודות תחזוקה דחופות במהלך הלילה (אירוע נדיר) ניתנת להפעלה הן מרחוק והן באופן מקומי. יוזמה זו, שיושמה ב-40 חצרות קידוחים במרחב סדום, בוצעה בשיתוף רט"ג.
  • החשכת התאורה בחצרות הקידוחים בשטחים פתוחים מפחיתה את זיהום האור הנגרם על-ידן, כמו גם עלויות אנרגיה.

שיקום ושחזור קרקע

חלקו הדרומי של אתר מפעלי ים המלח כולל כ-360,000 דונם משטחי מדבר יהודה שבסמוך לים המלח. אזור זה מתאפיין בתכונות נופיות, גיאולוגיות והיסטוריות מובחנות, אשר חלקן הושפעו מפעילויות הכרייה, ההפקה והקידוח כמו גם מגורמים אחרים שאינם קשורים לחברה. ICL יוזמת ומבצעת פרויקטים שונים לשיקום שטחים בתחום הזיכיון במטרה  למזער את טביעת הרגל הסביבתית שלה.

ICL פועלת גם במסגרת מיזמי שיקום בשיתוף גורמים כגון המועצה האזורית תמר, המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים. בין המיזמים ניתן למנות תוכנית לשיקום שפך נחל חימר, עבודות להנגשה בטוחה של שטחים פתוחים לציבור, עבודות לשימור "אגם מלחת סדום" והנגשתו לציבור הרחב.  

תמרית - שיקום נופי באמצעות כלכלה מעגלית

נופי ים המלח הינם ייחודים בארץ ובעולם. אחד האזורים שהוזנחו, ובו מפגעים סביבתיים היסטוריים, נמצא בסמוך לקצה בריכה 35 של ICL  – אתר תמרית. בעבר היו באתר בריכות שפכים סניטריות של המועצה האזורית ומטמנה בלתי-חוקית של פסולת בניין. הנוף הנשקף לעיניהם של הנוסעים בכביש 90 נחסם על-ידי ערמות פסולת ואשפה. ICLנטלה  על עצמם את השיקום הנופי של האתר באמצעות שימוש במלח עודף שנקצר מבריכה 35 ותחזוקה סדירה. במקום הוקמו, בשיתוף המועצה האזורית תמר, נקודות תצפית ונוף עשויות מלח , המשקיפות על הנופים המרהיבים של בריכה 5  בהתאם לתכנון של אדריכל הנוף נמרוד אמדו. האתר צפוי להיפתח לציבור במהלך שנת 2023. 

נחל בוקק

המים הזורמים בנחל בוקק הומלחו במהלך העשורים האחרונים. לאור חשיבותו האקולוגית של האזור, מממנת ICL, בשיתוף רשות הטבע והגנים, הזרמת מים מתוקים ופינוי מים מלוחים מהנחל.

שיקום שטחים שהופרו כתוצאה מפעילות ICL ים המלח בשטח הזיכיון

בשנים האחרונות מבצעת  ICL , בשיתוף המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים, עבודות שיקום בשטחים פתוחים בהם התקיימה בעבר פעילות תעשייתית. ICL מתכננת להמשיך ולשדרג אתרים אלו על-מנת להנגישם לציבור הרחב.

נחל ערבה ותעלת הזרמת התמלחת הסמוכה

ערוץ נחל הערבה מהווה  גבול טבעי בין ישראל לממלכת ירדן. תחילתו מדרום לבריכות האידוי הדרומית ביותר של ICL, דרך התוואי שבין בריכות האידוי הירדניות, ומשם צפונה עד לנקודת השפך באגן הצפוני של ים המלח.  

תוואי נחל ערבה מתפתל באזור החיץ שבין המפעלים הירדניים והישראליים, ומי תמלחות המפעלים מוזרמים אליו לאחר הפקת המינרלים. 

הזרמת התמלחות לנחל על-ידי ICL מתבצעת בשקיפות ובדיווח שוטף לרשויות, ונעשית בהתאם להיתרים הזמינים לעיון הציבור. יצוין כי עקב הזרמה חוזרת זו של תמלחת לים המלח, נדרשת ICL לשאוב כמות גדולה יותר מים המלח. בנוסף, ובנפרד מנחל ערבה, קיימת תעלת הזרמת תמלחת סמוכה, אליה מתנקזות תמלחות המחלחלות מבריכה 5. תעלה זו ידועה ומוכרת היטב לרשויות. סיורי תצפית רבים התקיימו באזורים אלה, לרבות סיורים מוסקים, לנוכח העובדה שהכניסה לשטח מסוכן זה (החשוד במיקוש ישן) אסורה.

בסוף שנות השבעים ניתקו האגן הצפוני, שהוא טבעי ועמוק, והאגן הדרומי, שהוא רדוד, ובו קיים מערך בריכות האידוי של ICL. שטח החיץ בין האגן הצפוני לדרומי הוא למעשה קרקעית ים שהתייבשה, שטח מסוכן, בשל ריבוי בולענים ומוקשים הפזורים בכל השטח. לנוכח ירידת מפלס האגן הצפוני והפרשי הגובה הגוברים, התחתרו ערוצי נחל ערבה ותעלת הזרמת התמלחת הסמוכה. ההתחתרות הפכה משמעותית יותר עקב הירידה במפלס ים המלח, וחשפה תופעות גיאולוגיות יוצאות דופן  אשר הרשויות מעוניינות בשימורן.

"חומת המלח" - מיישמים כלכלה מעגלית בבניית תשתיות

עד לאחרונה, ניצב הגבול של הגבול של מדינת ישראל עם מדינת ירדן באזור ים המלח ללא הגנה או מכשול שיסייע במניעת חציית נחל הערבה באזור בין שני צדי הגבול, דבר אשר הפך אותו למועד לפורענות להברחות פליליות או לצורכי עבודה ע"י מסתננים. 

בעקבות פנייה של צה"ל בבקשה לסיוע בנושא, הציעה ICL את האפשרות להקמת חומת מלח מול הגבול עם ירדן אשר תעשה שימוש יעיל בעודפי המלח המצטברים באזור, כתוצר לוואי של פעילות הייצור ותשמש כמכשול פיזי לצרכי הבטחון באזור זה. 

חומת המלח מהווה מכשול הנדסי טבעי וחדשני, התורם לביטחונה של מדינת ישראל, תוך שימוש במלח המופק כתוצר לוואי, ומשתלב בנוף הקיים באזור. עם השלמתה, בגובה של כ-3 מטרים מהצד הישראלי (מעל למפלס הסוללות הנוכחי) תתפרש חומת המלח לאורך 36 ק"מ. 

העבודות מתבצעות בפיקוח משולב של צוותי ההנדסה של המפעלים ושל צה"ל, ובשילוב עם רשות הטבע והגנים המאשרת כל שלב בפרויקט כדי לא לפגוע בערכי הטבע והחי באזור.

זוהי דוגמה נוספת ליישומה של כלכלה מעגלית–שימוש במלח המהווה תוצר-לוואי של תעשיית האשלג, לשם הקמת מכשול ביטחוני.

פרויקט מרכז המבקרים – ים המלח

בתיאום עם המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל, שיקמה ICL את מחנה העובדים הישן של חברת האשלג הארץ-ישראלית לשם הפיכתו למרכז מבקרים חדש. מרכז המבקרים, אשר נפתח לציבור בסוף שנת 2021, מציג שלושה נושאים מרכזיים:

  1. ההיסטוריה של מפעלי ים המלח כחלק מן החזון הציוני, מלפני קום המדינה. בגלגולה הקודם פעלה החברה באזור ים המלח כחברת האשלג הארץ-ישראלית, והועסקו בה מאות עובדים, הן יהודים והן ערבים.
  2. הצגת מאפייניו הייחודיים של אזור ים המלח, ערכי הטבע, המורשת והסביבה, והאופן שבו נוצרה בקעת ים המלח לפני עשרות אלפי שנים.
  3. התעשייה הקיימת באזור בעת הנוכחית – יחסי הגומלין בינה לבין הסביבה, תרומתה לכלכלת האזור והמדינה, ותפקידה החשוב בשרשרת אספקת המזון העולמית.

האתר הוקם במתחם מחנה העובדים הישן. עבודה רבה הושקעה בשיקום ושימור המבנים ההיסטוריים, באיסוף מידע ובבניית מתקני תצוגה והדמיה תוך שימוש בטכנולוגיה מתקדמת. המבנים שוקמו, חלקם נבנו מחדש בהתאם לתוכניות המקוריות שאותרו, והאתר ההיסטורי קם לתחייה.

בפרויקט הושקעו קרוב ל-50 מיליון ש"ח.

גיבוש תוכנית מפורטת לשפך נחל חימר, דרומית לים המלח

נחל חימר, אחד מערוצי הנחלים הארוכים ביותר במדבר יהודה, הוא בעל אופי גיאוגרפי ומגוון ביולוגי ייחודיים, הכוללים מבנים גיאולוגיים ומגוון של חי וצומח, אשר חלקם נדירים. בתוך שטח זה בוצעו בעבר ע"י ICL עבודות כרייה ותשתיות מים נרחבות (סכירה ותיעול), לרבות קידוחים ותחנות שאיבה. החברה, בשיתוף רט"ג והמועצה האזורית תמר, גיבשה תוכנית לשיקום משולב של האזור הכוללת שיקום נופי ואקולוגי של האזורים שנפגעו, וכן פיתוח תיירותי באזורים הסמוכים לכביש. התוכנית, אשר אושרה בשנת 2017,  תאפשר את המשך פעילות הכרייה לצד שיקום האזור כולו. 

בשנת 2020 הוקמה ועדת היגוי לשיקום מורד נחל חימר במטרה לקדם את תוכניות השיקום השונות עבור אזור נחל חימר. בוועדה שותפים ICL היחידה הסביבתית נגב מזרחי,  רשות הטבע והגנים, ושותפים נוספים. העבודות בשטח צפויות להתחיל לקראת סוף 2022.

האתר עושה שימוש בcookies . כדי לספק לך חווית גלישה טובה יותר, וכן למטרת סטטיסטיקה, איפיון ושיווק.