© 2025 | ICL כל הזכויות שמורות
מזהמי אוויר כוללים חומרים, גזים וחלקיקים הנישאים באוויר, בין אם ממקורות טבעיים ובין אם כתוצאה מפעילות אנושית. פעילות מעשה ידי אדם, דוגמת הפקת אנרגיה, תחבורה, פעילויות תעשייתיות וחקלאיות, אחראית ליצירת מרבית המזהמים. מזהמים נפוצים הנובעים מפעילויות תעשייתיות כוללים תחמוצות חנקן (NOx), תחמוצות גופרית (SOx), חומר חלקיקי (PM), תרכובות אורגניות נדיפות (VOC) ועוד.
שמירה על איכות האוויר באתרי הייצור והפחתת הפליטות לאוויר מהוות יעד מרכזי במסגרת האסטרטגיה הסביבתית של ICL. חומרים אופייניים הנפלטים לאוויר הם בעיקר תרכובות אנאורגניות וחלקיקים, ומיעוטם תרכובות אורגניות נדיפות. החברה מנטרת באופן קבוע את פליטות המזהמים כדי לפקח ולאתר פליטות בלתי מבוקרות, בהתאם לדרישות החוק, התקנות והתנאים הקבועים ברישיונות העסק המקומיים של כל אחד מן האתרים, תוך שימוש בטכנולוגיות מקובלות. יתרה מכך, ICL נוקטת בצעדים להפחתת פליטות מזהמים שונים לאוויר בדרכים שונות, כגון יישום פתרונות למניעת פליטות ומעבר לדלקים נקיים יותר.
כדי להבטיח את התקדמות מאמצי הפחתת הפליטות ואת הציות לכל הוראות הרגולציה הקשורות לאיכות האוויר (בדגש על חוק אוויר נקי החל בישראל), קבעה ICL את היעדים הכלל-ארגוניים הבאים בתחום פליטות לאוויר:
בשנה האחרונה, יושמו באתרי ICL מספר פרויקטים שונים שנועדו לצמצם פליטות לאוויר. פרויקטים אלה הביאו להפחתה בפליטות מספר מזהמים שונים.
פעולות לצמצום פליטות המתוכננות לשנים הקרובות:
ICL צופה המשך ירידה בהיקף הפליטות לאוויר במהלך השנים הקרובות, בעוד החברה ממשיכה ביישום הוראות חוק אוויר נקי באתריה בישראל, לרבות צעדי ההפחתה שצוינו לעיל וצעדים נוספים שטרם נקבעו.
חוק אוויר נקי החל בישראל חוקק על מנת להביא לשיפור באיכות האוויר ולהפחית את זיהום האוויר. ICL השקיעה סכומים ומשאבים משמעותיים במטרה לעמוד בדרישות היתרי הפליטות שניתנו לה מכוח החוק, ותמשיך לעשות זאת גם במהלך השנים הקרובות. כתוצאה מכך, חלק מן הפליטות המרכזיות לאוויר ב-ICL כבר הופחתו בצורה ניכרת, והפחתות נוספות צפויות בשנים הקרובות.
לקריאה נוספת בדבר פעולות ICL בקשר עם חוק אוויר נקי, וכן בקשר לחוקים החלים כל אתריה האחרים של ICL, ראו עמ' 105-109 לדוח השנתי של ICL לשנת 2021.
הערה: בטבלאות להלן, שנת 2018 מוצגת כשנת הבסיס המשמשת את ICL למדידת ביצועיה בטווח הארוך (בנוסף למדידת ביצועים בטווח הקצר, בהשוואה שנתית). נתוני פליטות לאוויר מבוססים על מדידות ישירות של פליטות ממקורות מוקדיים.
היקף פליטות תחמוצות הגופרית (SOx) מושפע מאוד מפעילות הייצור במתקני החומצה הגופרתית ב-ICL רותם. בשנת 2021, הסך הגלובלי של פליטות תחמוצות גופרית ב-ICL רשם ירידה של 1% בהשוואה לשנת 2020, וירידה של 37% בהשוואה לשנת 2018. הפחתה משמעותית זו בטווח הארוך מיוחסת בעיקר להתקנתם של מתקנים קטליטיים מתקדמים ומשופרים בשני מתקני ייצור החומצה הגופריתית של רותם. הדבר הביא גם לירידה משמעותית במונחים יחסיים של פליטות SOx לסך כמות ייצור פוספט.
בשנת 2021 נרשמה ירידה של 9% בפליטות תחמוצות החנקן (NOx) בהשוואה לשנת 2020, ושל 16.4% בהשוואה לשנת 2018. נכון להיום, אחד ממקורות פליטת תחמוצות החנקן העיקריים ב-ICL הוא תחנת הכוח החדשה בסדום, אשר פועלת במתכונת מלאה החל מאוגוסט 2018, ושנת 2019 הייתה שנת פעילותה המלאה הראשונה.
פליטות החלקיקים (PM) בשנת 2021 רשמו ירידה בשיעור של 11% בהשוואה לשנת 2020, ובשיעור של 49% בהשוואה לשנת 2018. מרבית ההפחתה מיוחסת לירידה משמעותית בפליטות החומר החלקיקי במתקן דשני הפוספט של ICL רותם. ההפחתה מיוחסת גם להפסקת פעילות במכרה רותם צין. בשנים הקרובות יישאו פרי מספר פרויקטים נוספים להפחתת פליטות חומר חלקיקי. לפיכך, החברה צופה הפחתה נוספת בפליטות חומר חלקיקי בטווח הנראה לעין.
במקביל לירידה המשמעותית בפליטות תחמוצות חנקן וחלקיקים, תחנת הכוח החדשה בסדום הביאה גם לעלייה בלתי-נמנעת של 25% בפליטות התרכובות האורגניות הנדיפות (VOC) בשנת 2021 בהשוואה לשנת 2018. עם העלייה בייצור במתקני ICL בסדום (כולל תחנת הכוח החדשה), וצריכה של יותר גז טבעי, ניתן לצפות לעלייה מסוימת בפליטות התרכובות האורגניות הנדיפות. תרכובות אורגניות נדיפות נוצרות גם בכמה מאתרי החברה בארה"ב. פליטות התרכובות האורגניות הנדיפות (VOC) רשמו ירידה של 2% בשנת 2021 בהשוואה לשנת 2020.
סך פליטות האמוניה הגלובלי של ICL בשנת 2021 רשם ירידה של 87% בהשוואה לשנת 2018, בעיקר עקב מאמצי הפחתה משמעותיים בפליטות ב-YPH בסין וב-ICL חיפה (דח"כ). פליטות האמוניה של ICL הן לרוב נמוכות מאוד בהשוואה למרבית סוגי הפליטות האחרים המתוארים בדוח זה. פליטות האמוניה רשמו עלייה קלה בשנת 2021 בהשוואה לשנת 2020. פליטות האמוניה של ICL בישראל תלויות במידה רבה מאוד בייצור חומצה חנקתית ואמוניום חנקתי ב-ICL חיפה דח"כ. בשנת 2020 פליטות אלה בוטלו לחלוטין הודות ליישום טכנולוגיה חדשה לטיפול באמוניה בארובת מתקן האמוניום החנקתי ב-ICL חיפה דח"כ.