לולאת הפוליסטירן: השבת ברום

השקת מיזם לולאת הפוליסטירן: כלכלה מעגלית בפעולה

ICL היא אחת היוזמות של מיזם המחזור "לולאת הפוליסטירן" (PolyStyrene Loop – PSL). המיזם מקדם כלכלה מעגלית באמצעות הצגתה של מסגרת מִחזוּר לפוליסטירן מוקצף (PS) המכילים את מעכב הבעירה HBCD. \

מיזם PolyStyreneLoop הוא קואופרטיב המייצג מעל 70 חברות בשרשרת ערך קצף הפוליסטירן. על חבריו נמנים יצרני חומרי גלם לפוליסטירן, יצרני קצף פוליסטירן (המכונה בישראל "קלקר"), ספקי חומרי גלם ותוספים, ממירי קצף וגופי מִחזוּר, וכן EUMEPS – איגודם וקולם של יצרני ה-EPS (פוליסטירן מורחב) באירופה. המיזם הוקם על ידי קואופרטיב PolyStyrene Loop, בסיוע מענק  במסגרת תוכנית LIFE של האיחוד האירופי. מיזם PSL ממחיש כיצד שרשרת ערך הפוליסטירן מקיימת את דרישותיה הבסיסיות של כלכלה מעגלית, באמצעות הבטחת קיומה של מערכת מִחזוּר במעגל סגור שהינה בת-קיימא מבחינה טכנית, כלכלית וסביבתית.  

מפעל מִחזוּר חדש בהולנד ימחזר פסולת EPS (פוליסטירן מורחב) מהריסת מבנים וכן תוסף מיושן שנחשב בעבר לכזה שלא ניתן למחזרו. EPS הוא קצף קל-משקל המורכב מ-98% אוויר ו-2% טכנולוגיה, ובעל תכונות הגנה ובידוד תרמי יוצאות דופן. הוא מצוי בשימוש נפוץ מאוד כחומר בידוד למבנים, וכן לאריזה לשמירה על ממוצרים שונים. עד כה, מחזורו נחשב לקשה בשל זיהומים כגון צמנט או שיירי חומרי בנייה אחרים. ה-EPS עצמו ניתן למִחזוּר ב-100%. 

מתקן PolyStyrene Loop ימחזר בידוד EPS תוך שימוש בתהליך מִחזוּר פיזיקלי המבוסס על טכנולוגיית CreaSolv®. טכנולוגיה זו תהפוך פסולת EPS מחומרי בידוד של מבנים ישנים שנהרסו לחומר גלם חדש באיכות גבוהה. כל סוגי החומרים הזרים, כגון צמנט ושיירי חומרי בנייה אחרים, כמו גם תוסף עיכוב הבעירה המיושן HBCD, יוסרו באופן בטיחותי, תוך השבת הברום רב-הערך המצוי בו. 

קצפי פוליסטירן משמשים זה זמן רב ליצירת לוחות בידוד ליישומי בנייה וכחומר אריזה. הם ידועים בתכונות הבידוד וספיגת-הזעזועים יוצאות הדופן שלהם. מוצרים אלו מהווים חומרים בדוקים ומוכחים לשימוש במגוון יישומים. קצפי פוליסטירן משומשים גם הם משמשים כמקור רב ערך לחומר גלם חדש לשם ייצורם של מגוון מוצרים. בענף חומרי האריזה פועלות מערכות מִחזוּר רבות ומוצלחות בכל רחבי אירופה. 

קצפי פוליסטירן ששימשו בלוחות בידוד מכילים HBCD, מעכב בעירה בו נעשה שימוש מאז שנות הששים של המאה העשרים. HBCD היה הפתרון הטוב ביותר לשמירה על הבטיחות במקרה שריפה ולשם עמידה בתקנות בטיחות האש הארציות והמקומיות במשך שנים רבות. עם זאת, HBCD נחשב כיום לחומר מוגבל. לפיכך, לא ניתן עוד לעשות בו שימוש חוזר. כעת, כבר לא ניתן למחזר באופן סדיר מיליוני טונות של פסולת קצף פוליסטירן באירופה.

המיזם הוא תרומה חיונית למאמציו של האיחוד האירופי לפתח כלכלה בת קיימא, דלת פחמן, יעילה מבחינת שימוש במשאבים ותחרותית." מר פאולו סנדרי

תהליך מִחזוּר פיזיקו-כימי חדש מאפשר לשמור על פוליסטירן איכות גבוהה, אשר יכול לשמש לייצור קצף חדש, לאחר הסרה בטיחותית של מעכב הבעירה HBCD מקצף הפוליסטירן. תכולת ה-HBCD מושמדת בהליך שריפה במתקן הפסולת המסוכנת של ICL באתר החברה ב-Terneuzen, המצויד ביחידה להשבת ברום (BRU). ביצוע התהליך במתקן זה מבטיח השבה בטיחותית של תכולת הברום רבת הערך. הברום המושב מועבר לשימוש חוזר בייצור מעכבי הבעירה הפולימריים החדשים של ICL דוגמת FR122-P, המשולבים לאחר מכן בייצור קצף פוליסטירן חדש לבידוד העומד בתקני בטיחות אש.

מִחזוּר קצף פוליסטירן מביא, בדרך כלל, לחיסכון של עד 50% בפליטות פחמן דו-חמצני (בהשוואה לשימוש שנעשה בו לצורך השבת אנרגיה באמצעות שריפה). הטכנולוגיה המוצעת אף מביאה לתרומה נוספת ליעילות ניצול משאבים בשלב סוף חיי המוצר בכל הנוגע לחומרי בידוד מקצף פוליסטירן, וזאת בנוסף לפליטות פחמן דו-חמצני שכבר נחסכו באמצעות הפחתת צריכת האנרגיה במהלך שלב השימוש הממושך של מבנים.

יש יתרון אמיתי בכך שהמפעל יכול לא רק לטפל במִחזוּר פסולת קיימת, אלא גם במִחזוּר פסולת חומרים מיושנים... יתרה מכך, אנו יכולים לעשות זאת באמצעות תשומת אנרגיה דומה לזו הנדרשת למִחזוּר מכני, והאנרגיה שבה אנו משתמשים מקורה בתחנות רוח (אנרגיה מתחדשת)." יאן נורדחראף, מנהל-שותף של המפעל

פרסי הצבעוני הכחול

פרויקט PolyStyrene Loop ("לולאת הפוליסטירן") זכה בפרס הצבעוני הכחול לשנת 2020 בקטגוריית אקלים. פרס הצבעוני הכחול מאתר את מיזמי ההזנק והחדשנות המבטיחים ביותר בהולנד בשמונה קטגוריות שונות. חבר השופטים המומחים הכיר בטכנולוגיה החדשנית המצויה בבסיסו של פרויקט לולאת הפוליסטירן, ובמודל העסקי יוצא הדופן שלו כפתרון שיתופי אשר ניתן להתאימו לקני מידה שונים, והשפעה המניעה את הכלכלה המעגלית מן הכוח אל הפועל.

זם PSL החדשני עושה שימוש בטכנולוגיה פורצת-דרך על מנת להפריד את הכימיקל HBCD, אשר השימוש בו הוגבל לאחרונה, מתוך פסולת קצף פוליסטירן, תוך שהוא מאפשר את השבת הברום המצוי בו, אשר ניתן לעשות בו שימוש חוזר לייצור מעכבי בעירה חדשים דוגמת המוצר החלופי FR-122P המיוצר באתרי ICL ב-Terneuzen ונאות חובב. טכנולוגיה זו הוכללה זה מכבר במסגרת ההנחיות הטכניות של אמנת באזל UNEP, בתור הטכנולוגי הזמינה המיטבית לטיפול בפסולת המכילה HBCD.

מטרתו של פרויקט PSL היא לאפשר, בו-זמנית, למחזר פסולת קצף פוליסטירן, לטפל ולהשמיד שיירי HBCD, ולהשיב ברום בהתאם לתקנות POP ((Persistent Organic Pollutants האירופיות החדשות. יעד זה יושג באמצעות תהליך מִחזוּר חדשני, בהיקף של 3,000 טונות פוליסטירן מדי שנה, ובאמצעות הסדרתה של שרשרת הערך על-פי מודל שיתופי, אשר, יש לקוות, יניע מהלכים זהים בכל רחבי אירופה. 

מפעל ההדגמה בקנה מידה גדול של מיזם PolyStyreneLoop צפוי להתחיל בפעילות באמצע 2021, ויהא בעל כושר טיפול בעד 3,300 טון פסולת פוליסטירן בשנה. לאחר הפעלתו, יהיה באפשרותו של מיזם PSL להתמודד עם זרמי פסולת קצף פוליסטירן ולהפיק חומר ממוחזר באיכות גבוהה, אשר יוכל לשמש בייצור אמצעי בידוד חדשים מקצף פוליסטירן. מפעל ההדגמה מוקם ב-Terneuzen שבהולנד, בסמוך לאתר ICL, ויעשה שימוש בטכנולוגיות CreaSolv®.

מיזם לולאת הפוליסטירן, פרויקט תעשייתי חלוצי בקידום הכלכלה המעגלית, יסייע לאיחוד האירופי להתמודד עם זרם צפוי של מעל 20 מיליון טון פסולת חומרי בידוד המכילים HBCD, אשר יחייבו טיפול במהלך 50 השנים הקרובות. המתקן ימחזר בשלב ראשון פסולת מענף הבנייה בהולנד ובגרמניה, ויהפוך אותה לחומר בידוד חדש באיכות גבוהה. בשלב מאוחר יותר יתקבלו זרמי פסולת הריסת מבנים גם ממדינות אחרות. לאחר מכן ימוחזר במתקן גם פוליסטירן משוחל (XPS).

המיזם מעודד יוזמות בהובלת גורמי תעשייה, המבוססות על צרכי שוק, שכמותן צריכים לבצע כל הגורמים השותפים לשרשרת הערך. זזו סימן ליצרני פולימרים אחרים, המעיד על כך ששיתוף פעולה יכול להוביל לחיזוק המעגליוּת והקיימוּת".

מר פאולו סנדרי, בדבריו בשם הנהלת החטיבה לשוק פנים, תעשייה, יזמות ועסקים קטנים ובינוניים בנציבות האירופית.

אנו נרגשים שהמפעל הזה הופך תפעולי היום, לאחר שנים רבות של עבודה קשה," אמר ליין טנגה, מנהל-שותף של PolyStyreneLoop. "הוא מביא אותנו צעד נוסף קדימה לסגירת לולאת מִחזוּר ה-EPS באירופה."

המפעל הוא נכס להולנד ולאירופה כולה," אמר השר ההולנדי לתשתיות ולניהול משק המים סטינטיה ואן וולדהובן בסרטון מוקלט. "מיזם PolyStyreneLoop הוא דוגמא נהדרת ליצירת ערך, והוא מניע גלגל תנופה אדיר-ממדים ומודל עסקי שראוי להתרבות; והוא אכן יתרבה."

"זה נפלא שספינת הדגל של מפעלי המִחזוּר נמצאת כאן אצלנו," אמר ראש עיריית Terneuzen אריק ואן מריינבור בטקס הפתיחה הרשמי. "אני מקווה שהמפעל החדש יתרום לשיקום מבנים שהוא יותר בר-קיימא."

האתר עושה שימוש בcookies . כדי לספק לך חווית גלישה טובה יותר, וכן למטרת סטטיסטיקה, איפיון ושיווק.